BosziTeszt ★ Ebelin ecsettisztító - Viszlát ecsetmosás?

, , 6 komment
Sziasztok!

Már egy jó pár paletta tesztjét felvonultattam a blogon, amiket természetesen előszeretettel használok a mindennapokban. Ilyen igénybevétel mellett feltétlenül előtérbe kerül az ecsetek tisztántartásának kérdése. Erre kínál opciót az ebelin ecsettisztító folyadékjával, mely a samponos ecsetmosással szemben könnyed és gyors tisztítással kecsegtet elérhető áron.


Vajon beválik ez a folyadék? Az a mai bejegyzésből kiderül!

Prológus

A nyereményjáték alkalmával végzett kis közvélemény-kutatásom során kértétek, hogy próbáljam ki mai tesztünk alanyát, az ebelin ecsettisztító folyadékot. Megvallom őszintén, hogy ez a mai teszt csakis és kizárólag a ti kedvetekért jött létre, mert én teljes mértékben elégedett vagyok a meglévő ecsettisztító rutinommal. 

Ennek során egy szép estén - amikor a csillagok állása kedvező - előveszem az ecsetkéim, és szépen kimosom őket az aktuális samponommal. A rutinomhoz nem olyan régen csatlakozott egy gumi sütőkesztyű. Ennek barázdáin körkörösen dörgölve az ecseteket a tisztítás még hatékonyabb, és ennek köszönhetően gyorsabb is, mintha ugyanezt a tenyeremen tenném. Az ecsetkéket estére száradni hagyom, és reggel már használhatom is a pihe-puha, illatos drágákat. :) Mindettől függetlenül kíváncsi voltam, mit tud ez a kis cucc, így mindenképpen köszönöm az ajánlást! :)


A külcsíny

A termék egy minimál dizájnú, amúgy csinos kis papírdobozban vár minket a DM-ben. Ha az emlékezetem nem csal, én hosszas keresgélés után a körömlakklemosók társaságában leltem rá. A dobozról többek között megtudjuk, hogy 100 ml folyadékot rejt a flakonunk, és magyar használati utasítást is mellékeltek nekünk. Ebből a kedvenc részem az "erős szennyeződés esetén az ecsetet időnként mossa ki enyhe samponnal" rész, ami nekem kicsit olyan, mintha azt mondanák, hogy "ha a folyadék nem működik, az a szennyeződés hibája". :D




Továbbá a termék a világ leghosszabb nevű anyagát is tartalmazza, (mely egyébként egy illatanyag) ami allergiás bőrreakciót válthat ki. Az mindenképpen jó dolog, hogy erre felhívják a figyelmet, de engem kicsit megijesztett, mert bizonyos kozmetikumokra a szemem körüli bőr rendkívül érzékeny. A szőrszálhasogatást egy költői kérdéssel fejezném be: milyen mennyiségi meghatározás az egy összetevőre (az ún. nemionos felületi anyagokra), hogy "5%, illetve több, de 15%-nál kevesebb"?! 


Végül feltétlenül említést érdemel az a német leírás, ami magyarul nem kapott helyet a dobozon, mely nyers fordításban ezt mondja: "Az ebelin ecsettisztító hatékonyan távolítja el a sminkmaradványokat az ecsetszőr szálai közül - mindezt öblítés nélkül. Az ecsetszőr használat után puha és fényes lesz. Kellemes, friss illat. A púder-, rúzs- és szemhéjpúderecsetek napi tisztítására." Úgy gondolom, hogy ez elég egyértelművé teszi, hogy az ecsetmosást nem ezzel a termékkel fogjuk megúszni.


A belbecs

A dobozon végre túllépve, megpillantjuk magát a pumpás kiszerelésű terméket. A spriccelő fejet kis kupak védi. A folyadéknak szép lilás színe van, ám az illatáról már kevésbé tudok pozitívan nyilatkozni. Ez bizonyára ízlés kérdése, de hogy számomra ez merőben távol áll a "kellemes, friss illat"-tól, az egészen biztos. Kifújáskor egy erős alkoholos szag csapja meg az ember orrát, mely aztán elhalványulva egy a 90-es éveket idéző wc spré "illatába" megy át.



Bevetésen

Noha a használati utasítás értelmében napi használatra javasolt, sőt azt mondja, hogy erős szennyeződés esetén a samponos tisztítást kell fontolóra venni, én mégis úgy gondoltam, hogy komolyabb szennyeződésen fogom kipróbálni, mert így lesz látványos, hogy mennyire hatékony a szer. Erre a célra választottam egy nagyobb pirosító és alapozó ecsetet, valamint egy ceruzaecsetet és egy lapos szemhéjpúderecsetet. Hogy kapjunk egy képet arról is, hogy könnyebb szennyeződés esetén hogyan működik a szer, egy egyszer használt satírozó ecseten is kipróbáltam.

A használat tényleg nagyon egyszerű, befújjuk az ecsetet, és amíg még nedves, körkörös mozdulatokkal papírtörlőbe (wc papírba) töröljük az ecsetet. A használati utasítás ellenére, ahogy megfigyeltem, nem érdemes túl sokáig várni a fújás és törlés között, mert a folyadék rendkívül gyorsan párolog, és ha az egész elillan, nincsen mit letörölni az ecsetről.


Alább láthatjátok az ecsettisztító előtti és utáni állapotot. Az ecseteket befújtam, és letöröltem, és ezt addig ismételgettem, amíg a papíron már nem jelent meg számottevő elszíneződés. A képek alatt feltüntettem, hogy hány spriccelésre és hány fújás-törlés körre volt szükség ennek az állapotnak az eléréséhez. 

Szemhéjpúderecset
2 körben tisztítva, körönként 2-szer spriccelve.

Ceruzaecset
3 körben tisztítva, körönként 2-szer spriccelve.

Pirosító ecset
4 körben tisztítva, körönként 4-szer spriccelve.

Satírozó ecset - egyszer használt
Első körben 1-1 spricc mindkét oldalra, második körben 1 spricc csak a szennyeződésre.

Alapozó ecset
2 körben tisztítva, körönként 4-szer spriccelve.

A folyadék a szennyeződések jelentős részét eltávolította a sokszor használt ecsetek esetében, az egyszer használatos ecsetről pedig szinte 100%-ig eltűnt a kék festék. A pirosító ecsetet ugyan több körben kellett fújni és letörölni, mégis az ecsettisztító hatékonyabban megküzdött a pirosítóval, mint az alapozóval. A folyadék használata után az ecseteket kimostam samponnal, és arányaiban egyértelműen az alapozó ecsetből távozott a legtöbb visszamaradt termék.

A folyadék használatával kapcsolatban még az alábbi megfigyeléseket tettem:

  • nagyon macerás befújni az aprófejű ecseteket;
  • miután az ecsetek megszáradtak, furcsa, csúszós lett a tapintásuk, ezért az arcomon nem is mertem használni őket, az allergiás reakciót nem mertem megkockáztatni;
  • spriccelés közben a kezünkre, amivel az ecsetet tartjuk, is jut bőven a folyadékból, ami szintén száraz érzést hagy maga után;
  • ezután az 5 darab ecset megtisztítása után a termék kb. 10%-a elfogyott.


Összegzés

Az ebelin ecsettisztító folyadékot alapvetően napi használatra fejlesztették ki, ahogy az a mai tesztben is bizonyítát nyert, az alapos rutinszerű ecsetmosást nem váltja ki. Ám tapasztalatom szerint, ígéretéhez hűen, az enyhébb szennyeződések eltávolítására alkalmas lehet. Ugyanakkor napi használat mellett gyors fogyása miatt valószínűleg sűrűn újra kell vásárolni. Puha ecsetet ígér használat után, de számomra az ecsetek tapintása nem volt meggyőző, emellett az illata is inkább kellemetlen, semmint kellemes, ahogy az a dobozon áll. Valószínűleg ebben a tekintetben a termék nem egyedülálló a kozmetikai piacon, de érdemes azt is szem előtt tartani, hogy allergén anyagot tartalmaz. 

Összességében a folyadékot nem tudom nyugodt szívvel ajánlani, csak esetleg azoknak, akiknek nagyon fontos, hogy napi szinten tiszták legyenek az ecseteik, és nem tudják megengedni maguknak a drágább árfekvésben elérhető, hasonló célra kitalált termékeket.

Ár: Kb. 1200 Ft-ért vettem a DM-ben
Krémmánia: LINK 
ZsebBoszi Index: 2/5



Ti próbáltátok már ezt az ecsettisztítót? Nektek mik a tapasztalataitok?
Ti hogyan tisztítjátok az ecseteiteket?

Legyen csodás napotok:

ZsebBoszi

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper bejegyzés és hasznos! A hosszú összetevőnévnél felröhögtem! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznos találtad! ^.^ Az az összetevő... De komolyan én ilyen hosszú vegyületnevet leírva még nem láttam. :D

      Törlés
  2. Nagyon klassz bejegyzés volt. :) Még gondolkodom a beszerzésén. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, ha hasznos volt! :) Ha megveszed, írj róla tesztet, kíváncsi vagyok, nálad hogy teljesít!

      Törlés
  3. Nálam továbbra is az ecsetmosás a nyerő, mert csak azt érzem igazán hatékony tisztítási módnak. Ilyen folyadékot legfeljebb akkor alkalmaznék, ha többeket sminkelnék kevés ecsettel, és gyors megoldásra lenne szükség, de inkább viszek magammal sok ecsetet, aztán tartok otthon egy hosszú mosási szeánszt :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "sok ecset trükk" nemcsak többek sminkelésekor jön be, hanem akkor is, ha esetleg az ember lányának nem az ecsetmosás lenne a kedvenc elfoglaltsága, és ezt szereti halogatni. :D Kár, hogy sajnálom a pénzt "sok ecsetre", így marad a gyakoribb mosogatás... :/ :D

      Törlés